Ставка ПДВ на експорт агропродукції у 14%? Міф чи реальнсть?

Нещодавно Комітет Верховної Ради ухвалив у другому читанні законопроєкти, спрямовані на боротьбу з нелегальним експортом зерна (проєкти № 10168-2 та № 10169-2). Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР), яка об’єднує понад 1200 агровиробників, виступає проти положень законопроєкту № 10168-2, які передбачають введення 14% ставки ПДВ на експорт усіх видів агропродукції, окрім олії, горіхів та меду. Згідно з інформацією ВАР, відповідну правку № 32 було підтримано податковим комітетом Верховної Ради під час підготовки законопроєкту до другого читання.

“Актуальні ‘соєві правки’ не мають логічного пояснення, окрім бажання створити привілеї для виробників олії та горіхів. Введення 14% ПДВ на експорт нібито необхідне для боротьби з неповерненням валютної виручки. Експортери зможуть змінити ставку на 0% та отримати відшкодування ПДВ лише після повернення валюти. Проте проблеми з неповерненням валютної виручки існують і при експорті олії та горіхів. Немає даних, що їх менше, ніж при експорті іншої аграрної продукції,” — зазначають аграрії.

Встановлення 14% ПДВ на експорт є невиправданим та надмірним тягарем для аграріїв. Законопроєкт уже передбачає перевірку СМКОР кожної експортної накладної, що гарантує блокування нелегального експорту, а легальні експортери і так повертають валютну виручку. Аграрії наголошують, що введення 14% ПДВ як додаткового засобу боротьби з нелегальним експортом можна розглядати лише для всього аграрного експорту, включаючи олію, або застосовувати лише до тих експортерів, які мають проблеми з поверненням валютної виручки, як це було передбачено законопроєктом до внесення правки № 32.

Всеукраїнська Аграрна Рада звертається до Верховної Ради України із закликом не підтримувати правку № 32, яка встановлює 14% ставку ПДВ на експорт агропродукції.