Проєкт “еТютюн” в Україні

Держпродспоживслужба спільно з Мінцифрою та МОЗ розпочали процес цифровізації виробництва та імпорту тютюну в Україні. Про це повідомляє Урядовий портал, зазначивши про перше засідання робочої групи зі створення проєкту “еТютюн”. Метою проєкту є запуск спеціального порталу, де виробники та імпортери будуть подавати інформацію про інгредієнти тютюнових виробів та викиди від їхнього вживання. Споживачі матимуть доступ до відкритої інформації, яка їх цікавить.

Портал “еТютюн” сприятиме прозорості обігу тютюнових виробів, дозволить державі контролювати їхню якість, створить чіткий реєстр виробників та імпортерів тютюнових виробів в Україні і допоможе у боротьбі з нелегальним ринком. Очікується, що портал запрацює в лютому 2025 року. Відповідно до законодавства, виробники мають до 1 лютого внести дані до загальної бази. Паралельно ведеться робота над доопрацюванням законодавства. У майбутньому українська система буде синхронізована з європейською.

Представники галузі підкреслили важливість надання достатніх перехідних періодів для ознайомлення та налаштування роботи з новою системою для виробників та імпортерів тютюнової продукції після її впровадження.