Посилення контролю НБУ за поверненням валютного виторгу в Україну експортерами.

Національний банк України (НБУ) посилить контроль за поверненням валютної виручки від експортерів до України після введення великого пакета валютної лібералізації. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний в ефірі телемарафону. Він зазначив, що для продовження курсу на пом’якшення валютних обмежень бізнес має відповідально використовувати цю можливість. Експортна виручка повинна повертатися до України, а не залишатися за кордоном, тому вимоги щодо валютного контролю будуть посилені.

Пишний також підкреслив, що непродуктивні відтоки капіталу з України зустрінуть жорстку реакцію з боку НБУ. Він висловив надію, що бізнес використає валютну лібералізацію для залучення приватного капіталу, нових позик, оплати оренди, фінансового лізингу та встановлення нових партнерських відносин, що сприятиме притоку валюти.

За словами Пишного, вартість валютної лібералізації для валютних резервів оцінюється у $5-5,5 млрд, проте цей крок виправданий. Раніше НБУ впровадив найбільший пакет валютної лібералізації для бізнесу з початку повномасштабної війни, більшість заходів набрали чинності з 4 травня. Було скасовано валютні обмеження для імпорту робіт та послуг, бізнесу дозволили виводити “нові” дивіденди, погашати проценти за “старими” зовнішніми кредитами та пом’якшено обмеження на переказ іноземної валюти материнським компаніям.

Кабінет Міністрів України схвалив прохання до НБУ дозволити виведення валюти за кордон компаніям, що входять до груп ДТЕК та “Метінвест” Ріната Ахметова, “Кернел” Андрія Веревського, “Інтерпайп” Віктора Пінчука та “ВФ Україна” (Vodafone Україна). Загальна сума заявок становить понад $1,8 млрд. Українські підприємства планують перерахувати валюту на користь закордонних материнських компаній для виплат за євробондами або повернення кредитів.

НБУ також уточнив правила придбання валюти для бізнесу, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу з України. Міжнародний валютний фонд (МВФ) висловив сумніви щодо доцільності надання дозволів на виведення валюти для найбільших українських фінансово-промислових груп, зазначаючи, що такий індивідуальний підхід не відповідає стратегії пом’якшення валютних обмежень, затвердженої НБУ улітку минулого року.