Кабмін оновив процедуру доповнення Національного переліку лікарських засобів.

3 травня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №494, яка вносить зміни до процедури доповнення Національного переліку лікарських засобів. Згідно з новими правилами, лікарські засоби, включені до Базового переліку основних лікарських засобів ВООЗ (WHO Model List of Essential Medicines), можуть додаватися до Національного переліку без проведення державної оцінки медичних технологій. Це можливо за умови, що такі засоби з аналогічною міжнародною непатентованою назвою та формою випуску зареєстровані в Україні і виробляються щонайменше чотирма різними виробниками.

WHO Model List of Essential Medicines є важливим документом, на який орієнтуються країни при виборі медичної продукції для задоволення першочергових потреб населення. Цей перелік включає якісні, доступні та прийнятні за ціною засоби для всіх рівнів системи охорони здоров’я і періодично оновлюється ВООЗ з урахуванням нових передових препаратів для лікування різних захворювань, включаючи онкологічні.

Зміни в процедурі доповнення Національного переліку спрямовані на розширення його новими, ефективними, безпечними та якісними препаратами, які присутні в останній редакції WHO Model List of Essential Medicines. Ліки, які будуть включені до переліку, повинні бути представлені на фармацевтичному ринку України щонайменше чотирма різними виробниками. Це забезпечуватиме дотримання принципу збалансованості, що сприятиме:

– підвищенню доступності медичних препаратів через збільшення кількості фармацевтичних виробників, що стимулюватиме конкуренцію на ринку України;
– зниженню цін на лікарські засоби;
– зростанню показників затребуваності та актуальності медичних препаратів;
– зниженню ризиків дефіциту відповідних ліків на ринку, особливо в періоди воєнного чи надзвичайного стану;
– розвитку фармацевтичних інновацій.