Зниження вартості розмитнення для певних категорій автомобілів (електромобілі та авто з ГБО).

Україна внесла істотні зміни у вартість розмитнення для певних категорій автомобілів. Згідно із законом, підписаним президентом, ПДВ при розмитненні комерційних моделей з електромоторами та системою ГБО буде скасовано до 2026 року. Це також стосується ретро-авто.

Нові правила надають пільги при розмитненні конкретних категорій транспорту до 1 січня 2026 року. Зокрема, це стосується комерційних та вантажних електромобілів, які раніше підлягали оподаткуванню ПДВ у розмірі 20%. Пасажирські електрокари, такі як Renault Kangoo ZE або Citroen e-Berlingo, тепер звільнені від ПДВ, але їхні вантажні варіанти залишаються під оподаткуванням.

Закон також скасовує ПДВ на вантажівки з ГБО, хоча наразі це не є популярним вибором в Україні. Третьою категорією автомобілів, які звільнені від ПДВ, стали ретро-авто, вік яких перевищує 50 років. Важливою умовою для цієї категорії є те, що їх можна розмитнити, але не можна включити в реєстр, оскільки вони не відповідають сучасним екологічним стандартам.

Закон набуде чинності з першого числа місяця, що настає після його офіційної публікації. Таким чином, якщо він буде опублікований у лютому, зазначені категорії автомобілів будуть звільнені від ПДВ з 1 березня.