Закони про боротьбу з “чорним зерном”

Президент підписав закони № 10168-2 та № 10169-2, прийняті Верховною Радою 9 травня, спрямовані на боротьбу з “чорним зерном”. Нові закони вводять механізми, що унеможливлюють зловживання під час експорту сільськогосподарської продукції, що сприятиме збільшенню валютних надходжень до держави та підтримці стабільності національної валюти.

Зміни до Податкового кодексу дозволяють Кабінету Міністрів встановлювати режим експортного забезпечення для окремих видів аграрної продукції, обмежуючи експорт товарів компаніями, які не є платниками ПДВ. Також вводиться заборона експорту за цінами нижчими, ніж мінімально допустимі, встановлені Мінагрополітикою.

Зміни до Митного кодексу визначають, що фактурна вартість аграрної продукції не може бути нижчою за мінімальну допустиму експортну ціну. Мінагрополітика вже працює над розробкою механізмів визначення мінімальних цін на експорт продукції.

Тарас Висоцький зазначив: «Запровадження законів про мінімальні ціни на експорт сільгосппродукції створить ефективні інструменти для боротьби з тіньовим експортом зернових та олійних культур і встановить чіткі правила для всіх учасників ринку. Мінагрополітика активно розробляє необхідні інструменти для виконання цих законів, зокрема, мінімальні ціни будуть визначатися щомісяця до 10 числа».