Євросоюзом погоджено збільшення дозволеного ліміту експорту електроенергії з території України.

Експортна потужність міждержавних енергетичних інтерконекторів України до країн Європейського Союзу зазнала значного збільшення на 150 МВт. Узгодження щодо підвищення пропускної здатності для імпорту електроенергії з України було досягнуте операторами європейських енергосистем ENTSO-E. Про це повідомив голова правління Національної енергетичної компанії “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Починаючи з 1 березня, пропускна здатність складатиме 550 МВт на годину, що порівняно з поточними 400 МВт. “Експортна потужність міждержавних інтерконекторів була збільшена на 150 МВт, що еквівалентно роботі одного додаткового блоку теплової електростанції,” – відзначив Кудрицький.

З середини лютого Україна поступово нарощує обсяги експорту електроенергії, одночасно зменшуючи імпорт. “Позитивне рішення ENTSO-E сьогодні також свідчить, що ми продовжуємо вдосконалювати нашу енергосистему: виконуємо технічні вимоги європейських партнерів для підготовки нашої енергетичної інфраструктури до збільшених обсягів експорту,” – підкреслив Кудрицький.

Починаючи експорт у червні 2022 року, Україна обмежувалася пропускною здатністю міждержавних перетинів в 100 МВт. Проте, електроенергія стала ключовим експортним товаром України того року. Останнє збільшення дозволеної експортної потужності ENTSO-E відбулося в жовтні 2022 року, піднімаючи її до 400 МВт. Щодо імпортної пропускної здатності, вона наразі становить 1700 МВт інтервалу з грудня 2023 року.