Часткове скасування мораторію на скасування перевірки безпечності нехарчової продукції.

Уряд України прийняв рішення частково скасувати мораторій на перевірки безпечності нехарчової продукції, розширюючи контроль відповідно до міжнародних стандартів та зобов’язань перед європейськими партнерами. Згідно з повідомленням Міністерства економіки України, Уряд посилив нагляд за безпекою нехарчової продукції та якістю комунальних послуг відповідно до нової постанови, ухваленої на засіданні 8 березня 2024 року. Ця постанова передбачає часткове повернення перевірок безпечності нехарчової продукції у таких галузях, як побутова техніка, автоприлади, комп’ютери, циркулярні пили, підіймачі для обслуговування транспорту, газонокосарки, кухонні комбайни тощо. Це рішення також виконує зобов’язання України перед міжнародними партнерами.

“Цей крок є вимогою наших європейських партнерів, відповідаючи на рекомендації Європейської Комісії з підготовки до укладення Угоди АСАА та програми Ukraine Facility. Крім того, це дозволить захистити споживачів від порушень безпеки нехарчової продукції та законодавства на ринку надання житлово-комунальних послуг”, – зауважив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

Планові та позапланові перевірки нехарчової продукції будуть проводитися у 3 пріоритетних напрямках Угоди АСАА, включаючи електромагнітну сумісність, низьковольтне електричне обладнання та безпеку машин і механізмів. Також відновлюються перевірки у сфері надання комунальних послуг, зокрема щодо встановлення державних регульованих цін та захисту прав споживачів.

Це рішення отримало підтримку легального бізнесу, який вважає, що посилення контролю сприятиме боротьбі з нелегальними постачальниками.