У майбутньому , Україна планує стати східним митним кордоном ЄС

Прес-служба Мінфіну оголосила про намір України стати східним митним кордоном Європейського Союзу, як визначено в Національній стратегії доходів. Зокрема, стратегія передбачає реформування митної політики з метою перетворення митниці в східну митницю ЄС.

Основні напрями стратегії включають комплексне оновлення митних органів, активну боротьбу з контрабандою та гармонізацію українського митного законодавства з нормами ЄС. Ця частина стратегії передбачає ряд ініціатив для поліпшення митної системи, зокрема введення НОВОГО Митного кодексу України на основі стандартів ЄС.

Особлива увага буде приділена зміцненню правового поля в сфері митного регулювання, зокрема кримінальної відповідальності за контрабанду та недостовірне митне декларування. Митні органи отримають розширені повноваження для проведення оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування контрабанди.

Реалізація цих заходів сприятиме інтеграції України в європейський економічний та регуляторний простір після проведення митної адміністративної реформи. Це також зміцнить позицію України як важливого партнера на східному митному кордоні ЄС.