Про експорт біометану.

Верховна Рада прийняла законопроект щодо регулювання експорту біометану, що відображає зростаючий інтерес до цієї перспективної галузі. Закон, затверджений на пленарному засіданні 20 березня під номером 9456, отримав значну підтримку – за його прийняття проголосували 297 депутатів, повідомив Ярослав Железняк від партії “Голос”. Цей закон регулює та контролює вивезення біометану з України, визначаючи необхідність його митного оформлення, що відповідає стандартам для природного газу.

До прийняття даного законодавства в Україні не існувало чітких правил щодо експорту біометану, що ускладнювало його реалізацію. Проте, згідно з асоціацією “Український клуб аграрного бізнесу”, у країні вже існує 77 біогазових установок, здатних переробляти до 260 мільйонів кубічних метрів палива на рік, що може бути конвертовано в майже 150 мільйонів кубічних метрів біометану. Технічно досяжний обсяг виробництва біометану, як зазначено у пояснювальній записці, становить до 10 мільярдів кубічних метрів на рік, і до 2030 року можливе збільшення цих обсягів до 1 мільярда кубічних метрів щорічно.

Прийнятий закон також передбачає сприяння розвитку галузі шляхом регулювання митного оформлення експорту біометану. Зокрема, митний контроль та оформлення біометану будуть проводитися відповідно до вимог, що застосовуються до природного газу. Раніше, вже на початку серпня 2022 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дозволила постачання біометану до газотранспортної системи України.