Зміни що до переміщення (імпорту) громадянами лікарських препаратів в Україну

Зміни в правилах переміщення (імпорту) лікарських препаратів громадянами в Україну набули чинності з 29 грудня 2023 року. Тепер громадяни мають право ввозити в Україну лікарські засоби, включаючи ті, що містять наркотичні або психотропні компоненти, не лише за умови наявності рецепта, як це було раніше, але й на підставі інформаційної довідки.

Зазначено, що печатка закладу охорони здоров’я на документах тепер є необов’язковою, але залишається можливість її проставлення за наявності у відповідному закладі.

Важливо враховувати наступні аспекти:

Рецепт або інформаційна довідка на лікарський засіб повинні бути виписані на особу, яка переміщує ліки, і обов’язково підписані та засвідчені особистою печаткою лікаря.
Кількість лікарських засобів, які переміщуються (імпортуються), не повинна перевищувати вказану у рецепті чи інформаційній довідці кількість.

Також варто враховувати, що інформаційну довідку можуть отримати лише ті громадяни, які придбали ліки в Україні та ввозять їх знову в Україну. Встановлені зміни у законодавстві Кабінету Міністрів України, які вступили в силу 27 грудня 2023 року. Процедура ввезення лікарських засобів, які не містять наркотичних чи психотропних речовин, залишається без змін і обмежується кількістю не більше п’яти упаковок кожного препарату на одну особу.