Деталі, що до продовження пільгової торгівлі з ЄС

Представники країн-членів ЄС досягли попередньої домовленості щодо подальшого скасування імпортних мит і квот на український експорт до ЄС до 5 червня 2025 року. Про це повідомила пресслужба Ради ЄС. ЄС планує посилити наявні захисні заходи, щоб уникнути можливого негативного впливу на ринок окремих країн-членів. Оновлений регламент буде діяти з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року і передбачатиме повне скасування митних зборів і квот, що передбачені Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Регламент також включатиме два захисні механізми для захисту ринку ЄС:

1. Посилений механізм, що буде діяти на основі регулярного моніторингу і дозволить Комісії приймати необхідні заходи за певних умов.
2. Новий автоматичний захисний механізм, що вимагатиме від Комісії повторно встановлювати тарифні квоти, якщо імпорт певних продуктів перевищить середні обсяги за другу половину 2021, 2022 та 2023 років.

Основні положення угоди також передбачають розширення автоматичного захисного механізму на додаткові продукти, скорочення часу активації автоматичного захисту, продовження періоду для визначення перевищення імпортного порогу, а також зобов’язання Комісії здійснювати посилене моніторинг імпорту зернових та вживати необхідні заходи в разі ринкових збоїв. Очікується, що перше читання в парламенті відбудеться на другому пленарному засіданні у квітні. Після цього Регламент буде затверджений Радою, підписаний представниками Ради та Європейського парламенту і опублікований в Офіційному журналі до набрання чинності 6 червня 2024 року.